15 Mart 2011 Salı

#4: ADIM ADIM GUSTO - BİRİNCİ KISIM

İtalyanca kökenli bir kelime olan gusto, TDK tarafından direkt “beğeni” olarak çevrilse de, genelde dünyada "pahalı ve nadir zevkler" için kullanılıyor, şüphesiz ki Türk kaymak tabakası bu kelimeyi ve de kelimenin sembolize ettiklerini çok seviyor. Cümle içinde kullanalım pekişsin:

"Kurumsal hayatta gusto sahibi olmak önemlidir."

Anlaşıldı mı?

Genç profesyonelsin, paranı hâlâ Taksim'in bitli barlarında çar çur ediyorsun, ay sonunda ise ne yapacağını şaşırıyorsun. Yöneticiliğe oynuyorsun, hâlâ üniversitede giyindiğin markalardan alışveriş ediyorsun. Altında onlarca insan çalışıyor, e sen hâlâ yeni işe girmiş 25'lik delikanlıyla aynı marka takım elbiseyi kuru kuru temizlettiriyorsun? Oldu mu?

Yıllar önce, "Bana lükslerimi verin, gereksinimlerin olmadan da yaşarım." diyen Oscar Wilde, hiç şüphesiz bugün "gusto"su parmakla gösterilen iş adamlarından biri olurdu. Belki sana yol gösterecek bir Oscar Wilde yok. Ancak Plaza Kanunları senin için sahip olman gereken "gusto"ları bir bir sıraladı. Bu "gusto"lar, seni yavaş yavaş uyuşturmakla kalmayacak, patronunla ortak zevkler edinmenin keyfini çıkaracaksın.

Lüks ve ışıltı dolu bir maceraya hazır mısın?

YEME İÇME
- En popüler barları ve restoranları bil!
Taksim'de restoranlar insana lezzet ve eğlencenin kapıları açıyor. Ama yetiyor mu?
Millet ofiste Asmalımescit'in yeni açılan, en hip mekânlarından bahsediyor. Hiç ilgini çekiyor mu? Takılmışsın yıllardır aynı bara, hafta sonu yorgunluğunu atabilirsen bir lütufta bulunup götürüyorsun 50'lik biraları. Oysaki bir baksan gazetelerin eğlence / mekân köşelerine, 3-5 tanesini not alsan. Müdavimi olmak zorunda değilsin. Mesele, konuşabileceğin konuların olması.

Peki ya, patronun nerelerde geziyor? Sana söylemiyor olabilir, ufak bir tahmin yeterli: Poseidon, Bebek Balıkçısı, Park Fora, Balıkçı Kahraman, Rumeli Kavağı, Lacivert, Reina restoranları, Vogue, Park Şamdan, Sunset... Fikir sahibi olacağın çok mekân var.

- En hip mekânlarla iş bitmiyor, kıyıda köşede kalmış, özel lezzetlere sahip restoranlardan haberdar ol ve insanlara önerebil. Vedat Milor keşfetmeden önce!

- Papermoon İstanbul'un hayli lüks, popüler ve üst sınıf bir restoranı. Tonla paran var ama sipariş verebiliyor musun? Ortalıkta, "Filanca Zengin Kişi, her Papermoon'a gittiğinde aynı yemeği sipariş ederdi, çünkü bir tek onun adını doğru telaffız edebilirdi..." tarzı şehir efsaneleri dolaşıyor. O efsanelerden birine esas oğlan olarak giriş yapmak istemezsin.

- Yöneticilerinle hayli şık bir restoranda yemektesin. Belki de yöneticisi sensin ve masada çalışanların oturuyor. Yemekler sipariş edildi, iş şaraba kaldı. Unutma! En pahalı şarap, en iyi şarap demek değildir. Tamam, şaraptan pek anlamıyor olabilirsin. Ancak şunu bil ki, listedeki en pahalı şarabı seçmek, artık cool & havalı bir davranış olmaktan çıktı! Sen her ihtimale karşı, listedeki en pahalı 2. veya 3. şarabı seç. İçin rahat olsun.

- Hadi diyelim bir önceki maddede verdiğim taktik işe yaradı, kazasız belasız atlattın şarap seçimini. Hayat böyle geçmez. Üzüm çeşitlerini bilmek elzemdir. Kalecik karası, narince, boğazkere, öküzgözü...

- Happy Hour anlarında rengârenk kokteyller hem ferahlatıcıdır, hem de leziz. Ancak hangi kokteylin içinde ne olduğunu bilmek de gusto kapsamına girer. Erkeklerin işi daha kolay. Jack Daniels her sınıfın ortak zevki.

- Ortasına bir tutam taze maydanoz konulup dürülmüş sıcak bir lahmacun akraba sofralarında lezizdir. Ancak kurumsal yaşamda füzyon mutfak hakkında fikir sahibi olmak mühimdir.

- Çılgın Japon dostlarımız ineklerine masaj yapmışlar, müzik dinletip bira içirmişler; böylece masaya getirilen etler yumuşacık olurmuş. Kobe bifteği böyle çıkmış ortaya. Bir porsiyonu için söylenen fiyatlar biraz uçuk olsa da; sen koskoca şirketin vazgeçilmez adamlarından birisin şekerim?! O parayı niçin kazanıyorsun?

- Kobe Bifteği'ne ek olarak, trüf mantarı, moules (aslında bildiğimiz midye!) tat, duruşuna hava kat. Sakatat aşkını, kolejden arkadaşlarınla alkollü gecelerin devamına sakla.

-  Üst düzey yöneticisin; ancak makam odana gelen hemşerilerinin beraberinde getirdiği çikolataları sonraki misafirlerine ikram etme gibi bir memur âdeti, 80'lerde sona ermedi mi? Odada şöyle afilli bir kutu çikolata bulunsun, mümkünse sık sık gerçekleştirdiğin yurt dışı gezilerinden olsun.

- Sigara yasağı Türkiye'nin dört bir yanını sarmış, tabii ki üst düzey yöneticilerin ofisleri dışında! Güvenilir bir puro tedarikçin var. Cohiba marka puroların, şık puro küllüklerin ve humidor'unla ofisteki şıklığını Fidel Castro bilegörse, gözleri yaşarır. 


- En iyi mutfak alışverişi nereden yapılır? Unut artık evin köşesindeki Migros'u yahu?! Macrocenter pırıl pırıl sebzelerini dizmiş, en kaliteli içkilerini dökmüş önüne. Ayrıca şarküteri dedin mi de Şütte! En iyi pastanelerden haberin olsun, gün gelir ortağının evine akşam yemeğine gitmek gerekir, pasta alışverişi sana düşer. O zaman, Divan, Venüs, Savoy ve Görgülü'den birini seçmek sana kalır.


Lüks seninle olsun.

Hiç yorum yok: